+385 (0)91 547 5261 | +385 (0)51 568 746 info@pixel.hr

Internet stranice skupa sa tehnologijom koja ih pogoni mora biti fizički negdje smještena. Stranice se nalaze na serveru, odnosno poslužitelju.

Našim klijentima nudimo smještaj na vlastitom dediciranom serveru nad kojim imamo potpunu kontrolu. Svaki klijent dobije količinu prostora i prometa koliko je potrebno kao i neograničen broj email adresa.

Server mora biti smješten u Datacentru (serverskoj “sobi”) sa vrhunskom infrastrukturom koja omogućuje rezervno napajanje električnom energijom u slučaju nestanka struje, posebnim sustavom za hlađenje, zaštitom od požara i poplava, itd. Najvažnija stavka je brzina spajanja na internet i sama propusnost veze.

Većina datacentara i servera je smještena u Sjedinjenim američkim državama, tako da se i većina hrvatskih web stranica nalazi tamo. Mi smo naš server smjestili u Frankfurt (Njemačka), budući da nam je većina klijenata iz Europe odnosno Hrvatske.

U Hrvatskoj postoji dosta firmi koje se bave “hostingom”, odnosno iznajmljivanjem prostora na serveru. Mi smo prvih par godina surađivali sa Croadriom d.o.o. (koja je sada tvrtka kći Iskon Interneta d.d.).

U međuvremenu smo se odlučili na vlastiti server s kojeg poslužujemo 90 % stranica naših klijenata.

To je jedan od razloga zašto je naša usluga pouzdana i bez ograničenja kada su u pitanju serverski resursi. Time smo postali jedan od rijetkih Web studija u Hrvatskoj koji posjeduje vlastiti server.

Koristimo provjerene brand-name servere “Fujitsu-Siemens” koji se nalaze u datacentru Netdirekt u Frankfurtu.

Server je spojen 100 MBit-nom vezom, te može propustiti čak 4000 GB podataka. Pogone ga Quad Xeon X3220 procesori a kapacitet Hard diskova je 1 TB.

Redovito održavanje jamče stabilnost sustava, tako da je dostupnost servera prosječno 99,6%.

Operativni sustav je temeljen na Unixu, a svi servisi potrebni za pokretanje naših stranica se redovito nadograđuju tako da je naš server iznimno siguran.

Više o dediciranom hostingu možete pročitati na Wikipediji.