+385 (0)91 547 5261 | +385 (0)51 568 746 info@pixel.hr

SSL certifikat je dio programskog koda instaliran na serveru koji kao općeprihvaćeni mehanizam podiže sigurnost web stranica na višu razinu. On je potvrda da se na toj stranici koristi enkripcija podataka. Instalacijom jednog od SSL certifikata možete nenametljivo i provjereno potvrditi da je Vaša web stranica sigurna.

Neke organizacije trebaju SSL radi tajnosti povjerljivih podataka, a neke kako bi poboljšali povjerenje u svoju sigurnost i identitet, kada žele dokazati kupcima kako su povjerljiva i legitimna organizacija.

Nije svejedno kada na korisnikovom ekranu piše: “Ova stranica nije sigurna”.

Također, https je postao novi industrijski standard te ga google koristi kao jedan od signala za bolje rangiranje stranica. Više o tome: https://www.searchenginejournal.com/google-sets-https-deadline/236225/

SSL certifikati razlikuju se po dubini enkripcije (stupnju sigurnosti) i po načinu uporabe, odnosno štite li samo glavnu domenu ili i sve njene poddomene.

Web-adrese koje su zaštićene SSL protokolom započinju izrazom https, umjesto http. Moguća posljedica http pristupa je krađa podataka. Preko http protokola događaju se “napadi prisluškivanjem” gdje napadač lako dobije pristup online računima i osjetljivim informacijama kao što su podaci o kreditnoj kartici te login podaci raznih web računa koje krajnji korisnik ima. Podaci upisani i poslani kroz preglednik preko https-a (SSL-a) sigurni su jer se kriptiraju (šifriraju).